“Apple” izrabljuje radnike u Kini?

Dodajte komentar

Otkriveno je da radnici u “Appleovim” fabrikama u Kini rade u nehumanim uslovima, za minimalne plate i sa opasnim toksinima. Demonstranti ispred “Appleove” poslovne zgrade u Kaliforniji traže “etički ajfon”.

Samo nekoliko sedmica pošto je svijet obišla priča o tome kako je nedavno preminuli prvi čovjek Applea Stiv Džobs, objasnio Baraku Obami zašto nije realno da se poslovi američkih kompanija iz Kine vrate u Ameriku, usljedio je neočekivani obrt.

Poslije tvrdnji da su kineski radnici spremni da rade koliko treba, čak i da spavaju u fabričkom krugu, sada se pokazuje i druga strana medalje.

Otkriveno je da pola miliona kineskih radnika u “Appleovim” fabrikama u Šenženu u provinciji Guangdong radi prekovremeno, više od 60 sati sedmično, za minimalne plate.

Rukovodioci ih tretiraju neljudski, a u trećini postrojenja koriste se opasni toksini u proizvodnji, koji izazivaju ozbiljna neurološka oštećenja.

Ispred zgrade kompanije u Kaliforniji, demonstranti traže takozvani “etički ajfon”.

“Ovdje smo jer ne možemo da podnesemo istinu o uslovima u kojima su nastali Appleovi uređaji. Radnici zaslužuju dobru platu i bezbjedne uslove rada”, “Ljudi moraju da budu svjesni šta se događa, a investitori možda više neće htjeti da ulažu u Apple”, kažu demonstranti.

Kompanija obećava najviše standarde rada i njihov stalni nadzor. U toku je nezavisna istraga uslova u kineskim fabrikama.

“Želimo da eliminišemo dokaze tipa ‘rekla – kazala’, kakvih je mnogo. Zato ćemo načiniti prvi statistički izvještaj o poslovanju u Appleovim fabrikama u Kini”, kaže Oret Van Herden iz Udruženja za poštovanje rada.

U međuvremenu je kineska kompanija “Provju tehnolodži” pokušala da zabrani prodaju “ajpeda” u Šangaju, jer je, kako tvrdi, upravo ona vlasnik imena te robne marke, koju je “Apple” na sumnjivi način kupio 2009. godine.

Zabrana prodaje nije uspjela, pa je kineska firma podnjela tužbu sudu u Kaliforniji.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *