Vojvodina četvrta među 110 regiona budućnosti

Dodajte komentar

Prema rezultatima konkursa “Evropski gradovi i regioni budućnosti”, koji je ovih dana organizovao magazin “FDI”, dio “Fajnenšel tajmsa”, Vojvodina je četvrti region u Evropi u kategoriji efektivnosti troškova ulaganja.

To nije sve, jer na listi najperspektivnijih gradova, među prvih 10 su Inđija, Sremska Mitrovica i Subotica, a visoko se kotira i Vranje. Na prvom mjestu je region Bukurešta u Rumuniji, a na konkurs se prijavilo ukupno 110 evropskih regiona i 253 grada.

– Te 2008. godine Inđija je jedina u Srbiji dobila priznanje zahvaljujući standardima koje smo postavili u javnoj administraciji i privlačenju investicija, a koje smo počeli da uvodimo još prije deset godina – kaže prvi čovjek Inđije Goran Ješić.

On vjeruje da će to što danas imamo šest ili sedam lokalnih samouprava koje su ušle u konkurenciju “Fajnenšel tajmsa” kao dobra mjesta za ulaganje, sigurno doprinijeti ugledu Srbije i povećanju direktnih investicija.

Odmah iza Inđije, na trećem mjestu, rangirana je Sremska Mitrovica.

Gradonačelnik Branislav Nedimović naglašava da će prednost imati investicije koje će obezbjeđivati veći broj novih radnih mjesta.

– Naša “tajna” su: kvalifikovana radna snaga, industrijske zone kraj prometnih puteva i podsticajne mjere grada – naglašava gradonačelnik i dodaje da “nijednog zainteresovanog investitora, pogotovo stranog, ne puštamo da ode dalje”.

Investitori iz Italije, Njemačke, Austrije, Slovenije i Hrvatske proteklih godina podigli su pogone “Sirmijum stil”, “Metalfer”, “Termoprodukt”, MC “Bauhemi”…
U narednom periodu Sremska Mitrovica želi da postane jedan od centara automobilske industrije. Italijanska kompanija “Lames”, prva lasta, otpočela je sa proizvodnjom grijača automobilskih sjedišta.

Ono što velike svjetske kompanije, između ostalih “Simens”, “Kontinental”, “Dunkermotoren”, “Norma grupa”, “Svarovski” i “Kalcedonija” odavno znaju, potvrdio je ovoga puta i čuveni ekonomski “FDI magazin” – Subotica je izuzetno pogodno tlo za velika ulaganja i proširivanje proizvodnje.

– Ovo je veliko priznanje za grad, posebno kada se ima u vidu renome institucije koja ga dodjeljuje kao i imena gradova koja su se našla na listi – smatra gradonačelnik Saša Vučinić. – Pored privlačenja velikih investitora iz oblasti proizvodnje, u narednom periodu planiramo postizanje novog kvaliteta u razvoju komercijalnog sektora i manjih industrijskih pogona.

U posljednje dvije godine u Suboticu je došlo mnogo značajnih stranih ulagača. Kao najveću prednost oni su istakli dobijanje besplatnog građevinskog zemljišta u privrednoj zoni Mali Bajmok, kao i to da od početka pregovora do početka proizvodnje, uključujući sve papire, dozvole, izgradnju, infrastrukturu i drugo, prođe najviše sto dana.

Vranje može i bolje
– Nama u Vranju nije problem da privučemo investitore već da im, osim administrativnih olakšica, ponudimo i druge beneficije kako bi ulagali u naš grad – kaže dr Igor Andonov, zamjenik gradonačelnika Vranja. On dodaje da su loša infrastruktura i niske subvencije za otvaranje novih radnih mjesta razlozi zbog kojih ovaj grad strani investitori često zaobilaze. Jer, u Vranju za otvaranje novog radnog mjesta investitora država subvencioniše sa 2000 do 5000 evra, a u Nišu sa duplo većom sumom, pa Andonov predlaže da država ukine subvencije kako bi svi gradovi mogli ravnopravno da se izbore za investitore.

Druga u Evropi
Inđija je ocjenjena kao druga najbolja destinacija u Evropi kada je u pitanju efektivnost troškova ulaganja. A samo četiri godine ranije, Inđija je na istom konkursu zauzela osamnaesto mjesto na listi 25 najboljih evropskih destinacija za ulaganje.

izvor: novosti.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *