Prodavci nekretnina pred bankrotrom

Dodajte komentar

Ekonomska kriza, koja trese svijet i region, pogodila je i dojučerašnje milionere sa juga Crne Gore. One koji su do velikog novca došli prodajom placeva, koje su im dedjovi ostavili, kuća i stanova uz “sinje” more, naročito tokom 2006. i 2007. godine. Dio novca je ostao zarobljen u bankama koje su nudile izuzetno visoke kamate, najviše para je otišlo na skupe džipove, gradnju stanova za tržište, koje je zamrlo, ali i na kupovinu nekretnina u Podgorici i Beogradu. Dobar dio evra je, dakako, potrošen i na kocku u kazinima duž obale, ali i u inostranstvu.

Broj milionera precizno nikada nije utvrđen, iako je gotovo svaka jača prodaja komentarisana u javnosti, naročito u kafanama gdje dokoni svijet prepričava mahom sve događaje. Najnovije priče sa juga Jadrana pak kažu da dojučešnji milioneri, koji su ostali bez gotovine, uveliko prodaju juče kupljeno. Najviše stanove u Beogradu, ali i drugim gradovima Srbije i Crne Gore, kako bi dovršili neke započete poslove, školovali djecu. Kako bi jednostavno malo bolje živjeli, slično onome kako su i navikli posljednjih godina.

Razloga za prodaju kupljenog, po sistemu “daj šta daš” je više. Već podugo nema kupaca za preostale placeve i naročito stanove koji su od “viška” para sagradili, ili počeli da grade.

Mada ni ovdje nema preciznih podataka, kruže priče da je gotovo svaka familija koja se “oparila” u vrijeme kada su bogati Rusi, ali i ostali stranci kupovali placeve i kuće duž obale, ne pitajući za cijenu, kupila stan, dva pa i tri u Beogradu, Podgorici, Novom Sadu. Najčešće su kupovani stanovi u “krugu dvojke” u Beogradu, koji su dakako bili i najskuplji. Ka glavnom gradu Srbije i nekadašnje zajedničke države hrlili su i oni koji su do juče govorili “takozvani Beograd”. I šta se dogodilo: ponestalo je gotovine svuda, baš kao i na samom primorju, koje je do juče bilo Eldorado za prodavce. Tako su milioneri kojima je ponestalo para prvo počeli da prodaju jedan, od dva ili tri stana, a u posljednje vrijeme i jedini koji su kupili u unutrašnjosti.

Bajka milionera sa primorja kratko je trajala.

Nekretnine upola cijene

Novine su pune oglasa za stanove. A cijene? Niže su dakako i to poprilično od onih, po kojima su često veoma luksuzni stanovi sa garažama kupljeni. Tako se nude za 30.000 pa i 50.000 evra niže od cifre koja je za njih data. I prodaja ide. Računica za one koji imaju nešto novca je jasna: stan koji je po ipak realnim cijenama prodat prije dvije godine za 150.000 evra, može da se kupi za 80.000.

izvor: novosti.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *