Dužnička kriza srezala dobit Deutsche Banke

Dodajte komentar

Najveća njemačka banka Deutsche Bank u četvrtak je izvijestila o oštrom padu dobiti u četvrtom tromjesečju prošle godine, što se pripisuje znatno slabijim rezultatima u odjeljenju investicionog bankarstva, pogođenog dužničkom krizom u eurozoni.

Neto dobit iznosila je 186 miliona eura i bila je niža za 76 posto u poređenju s prethodnim tromjesečjem i za 69 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Prihodi od investicionog bankarstva na godišnjem su nivou u posljednjem tromjesečju 2011. smanjeni za četvrtinu, na 3,4 milijarde eura. U klasičnom bankarskom poslovanju uvećani su pak za 22 posto, najvećim dijelom zahvaljujući akviziciji Postbanka u 2010. godini.

Dužnička kriza posebno je snažno pogodila trgovanje obveznicama i dionicama. Neizvjesnosti u vezi krize i izgleda za širu privredu potkopale su povjerenje ulagača i time srezale obim trgovine.

“Četvrto tromjesečje 2011. obilježile su nastavljene tržišne neizvjesnosti i nedostatan interes ulagača za rizična ulaganja, što je rezultiralo prigušenom tržišnom aktivnošću. Dužnička kriza eurozone imala je značajnog uticaja na aktivnosti u Evropi, gdje Deutsche Bank ima značajni udio svoga poslovanja”, navodi se u bančinom saopštenju.

Prošlu godinu Deutsche Bank je zaključio pozitivno, s neto dobiti od 4,3 milijarde eura, 87 posto većom u poređenju s godinom ranije, i ukupnim prihodima većim za 16 posto, u visini 33,2 milijarde eura.

izvor: bankamagazine.hr

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *