CKB će podržati preduzeća sa 20 miliona eura

Dodajte komentar

Crnogorska komercijalna banka i Evropsk investicioni fond potpisali su  Sporazum o garantnom aranžmanu za mala i srednja preduzeća vrijedan 20 miliona eura.

“Sporazumom se obezbjeđuju investicioni i krediti za kapital do 25 hiljada eura za postojeća preduzeća i novoosnovane kompanije. Kamata se  kreće od 12 odsto, grejs period iznosi četiri mjeseca, dok je ročnost tri godine Sredstvo obezbjeđenja biće lična mjenica, firme ili direktora”, kazao je glavni izvršni direktor CKB, Sabodž Horvat.

Mikrokrediti biće malim i srednjim preduzećima na raspolaganju od sredine marta.

Direktor Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća, Zoran Vukčević očekuje da će se ovim sporazumom riješiti trenutna nelikvidnost crnogorske privrede.

„Ovaj sporazum je posebno zančajan jer je namijenjen i početnicma u biznisu, što će nadamo se i riješiti problem nezaposlenosti.Pozvivam i druge banke i finansijske institucije da kandiduju svoje programe i projekte za podršku Evropskom Investicionom Fondu, kako bi se omogućila dodatna podrška i sredstva za mala i srednja preduzeća“, kazao je Vukčević.

Evropski Investicioni Fond  podržava mala i srednja preduzeća  širom Evrope,  kroz aktivnosti vezane za rizični i preduzetnički kapital, gdje se koriste sredstva investicionih kompanija i podržavaju se inovativna preduzeća kroz garantne sporazume.

izvor: Bankar

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *