Kriza eurozone sije strah po svijetu

Dodajte komentar

Davos – Svetski ekonomski i politički lideri traže od Evropske unije (EU) hitnu akciju radi suzbijanja dužničke krize u zoni evra.

“Nikada nisam bio ovoliko uplašen kao sada”, kazao je zvaničnik Hongkonga Donald Čang koji je za svoje četiri decenije rada u javnom sektoru doživeo niz ekonomskih posrtanja, kao što je bila azijska finansijska kriza iz 1997. godine.

“Potrebna vam je odlučna i brza akcija svih vlada zajedno”, dodao je on ukazavši da je kašnjenje već dovelo do nepotrebnog povećanja ionako velikog duga.

On navodi da je pre dva meseca problem Grčke mogao da bude rešen otpisom 20 odsto duga. Sada je čak i 50 odsto malo i možda će biti potrebno 70 odsto. Zato delujte brzo. Potrebna vam je odvažnost i odlučnost”.

Premijer Japana Jošihiko Noda je označio evrozonu kao “veliki izvor pretnji po svetsku ekonomiju”.

“Evrozona treba da preduzme velike korake radi ublažavanja zabrinutosti međunarodne zajednice i tržišta”, rekao je premijer Noda, dodavši da “svet žarko želi stabilizaciju ekonomija i finansija u Evropi”.

Noda je kazao da je Japan “spreman da podrži evropske napore koliko god je to moguće” i upozorio da će se članice evrozone suočavati sa dugotrajnim naporima za povratak kredibiliteta na tržištu.

I japanski ministar ekonomije Motohisa Furukava, takođe, očekuje da Evropa učini sve što može kako bi uspostavila ‘zaštitni zid’ radi smirivanja tržišta.

On je pokušao da napravi razliku između velikog japanskog duga i onog koji pritiska evrozonu, istakavši da se prvi finansira uglavnom sa domaćeg tržišta i da “neće dovesti do krize”. Furukava je, međutim, priznao da je pitanje duga njegove zemlje “veliki izazov” koji zahteva hitno rešavanje.

Podsetimo, agencija za ocenu kreditnih rejtinga Fič je snizijla kreditnu sposobnost pet članica zone evra, uključujući Italiju i Španiju, zbog njihovih loših finansija i ranjivosti na nagle promene tržišnog poverenja. Francuskoj, drugoj po veličini ekonomiji zone evra, agencija “Standard i Purs” već je oduzela vrhunski rejting.

izvor: b92.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *