Beogradska berza: Nedjeljni komentar 23.01.2012 – 27.01.2012

Dodajte komentar

Prvi put u tekućoj godini, indeks najlikvidnijih akcija na Beogradskoj berzi zabeležio je oporavak vrednosti, usled nešto intezivnijeg nastupa ulagača i zaustavaljanja snažnog silaznog trenda Agrobanke (AGBN).

Indek Belex 15 dobio je na vrednosti 0,8 procenata, okončavši sedmicu na nivou od 479,3 poena. Ukupan promet u trgovanju bio je najviši u tekućoj godini i iznosio je nepunih šest miliona evra.

Akcije – Tržištem je dominirala niška AIK banka (AIKB) koja je zabeležila promet od 292,5 miliona dinara, gotovo koliko i sve ostale hartije na Beogradskoj berzi. Najveći deo prometa ostvaren je u rasponu 1.480-1.500 dinara, da bi u drugoj polovini nedelje usledio rast vrednosti te su akcije ove banke stizale i do nivoa od 1.600 dinara. Ukupno je isprovetovano više od 2,2 odsto akcija AIK-a, a među većim prodavcima je bila i Agrobanka koja je likvidirala svoju poziciju u niškoj banci usled restrukturiranja svog portfelja u novonastaloj situaciji.

S druge strane, akcije ove poljoprivredne banke zabeležile su solidan promet od 23 miliona dinara uz rast vrednosti od četiri procenta. Preokret trenda na Agrobanci usledio je nakon što je objavljena informacija da država očekuje detaljan izveštaj revizora u vezi sa pravim stanjem u ovoj banci na osnovu koga će biti preduzeti dalji koraci s obzirom da je država njen pojedinačno najveći akcionar. Uprkos ovom oporavku, Agrobanka od početka godine i dalje beleži veliki minus od nepunih 49 procenata. Protekle sedmice pažnju je privlačila i Komercijalna banka (KMBN) usled špekulacija da MMF neće dozvoliti dokapitalizaciju ove bankarske ustanove iz ovogodišnjeg budžeta. Ukupan promet akcija ove najveće banke pod državnom kontrolom iznosio je 8,6 miliona dinara, a mahom je ostvaren na nivou od 1.650 dinara.

Od hartija iz realnog sektora najprometniji je bio beogradski Imlek (IMLK) koji je sedmicu okončao na koti od 2.600 dinara uz promet od 33,3 miliona dinara. Akcije Imleka i dalje beleže veoma veliku tražnju usled verovanja ulagača da će uskoro doći preuzimanje ove kompanije po višoj ceni od njene trenutne vrednosti (223 miliona evra). Akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) registrovale su novi pad vrednosti spustivši se na 577 dinara uz promet od 31,8 miliona dinara. NIS je pao na nivoe koji nisu viđeni još od maja protekle godine, usled slabije tražnje inostranih investicionih fondova i konstantne ponude ovih hartija koju generišu građani. Akcije Aerodroma „Nikola Tesla“ (AERO) registrovale su lagani rast vrednosti, okončavši nedelju na nivou od 498 dinara, dok je dobitnik nedelje bio građevinar Energoprojekt (ENHL) koji je porastao preko 11 procenata. Bečejski Sojaprotein (SJPT) je većim delom sedmice beležio lagani rast vrednosti koji je doneo kumulativan nedeljni skok od 4,5 procenta, ali su akcije ovog najvećeg regionalnog prerađivača soje i dalje u minusu u tekućoj godini od 5,5 procenata.

Obveznice stare devizne štednje – Obveznice stare devizne štednje zabeležile su solidan promet od nepunih milion evra, opet kao posledica ponude koju je generisala Agrobanka. Najveći promet zabeležile su serije koje najkasnije dospevaju (A2015 i A2016) sa prinosima koji su iznosili 5,5 i 6,2 odsto, respektivno.

Trezorski zapisi – Protekle sedmice država je na tržište iznela petogodišnje obveznice nominalne vrednosti 3 milijarde dinara koje su realizovane sa uspešnošću od 90,1 odsto. Imajući u vidu da su državne obveznice prodate uz diskont, stopa prinosa do dospeća iznosi 14,7 odsto na godišnjem nivou. Efektivna kamatna stopa na ove državne papire je 15,24 odsto godišnje.

izvor: sinteza.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *