Vlada će vjerovatno morati da vrati dug KAP-a

Dodajte komentar

Vlada će najvjerovatnije morati da vrati 22 miliona eura kredita Dojče banci  umjesto Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP), kazao je ministar ekonomije Vladimir Kavarić.

On je Televiziji Vijesti rekao da bi to Crnu Goru „odvelo u velike probleme“ i da će država, u tom slučaju, morati dodatno da se zaduži.

„Ono što mi možemo da uradimo je da povećamo sebi manevarski prostor. To se odnosi na eventualno izbjegavanje u slučaju pada garancija, jer ako padne jedna garancija, padaju sve, a ako padnu sve, onda one dolaze na naplatu istog momenta“, pojasnio je Kavarić.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo finansija priprema manevarski prostor u slučaju neželjenog scenarija koji je, kako je naveo, u slučaju Dojče banke potpuno realan.

„Uradićemo sve što možemo da se to ne desi, ali je manevarski prostor jako mali. Ono što se pokušava uraditi jeste da se ne prenese lančana reakcija na sve ostale, i da ne dođe istoga momenta na naplatu“, rekao je on.

Na pitanje šta će uraditi ako se to desi, Kavarić je kazao da je jedina mogućnost, kako bi se izbjegao finansijski kolaps, dodatno zaduženje.

„Te pare ne postoje u budžetu, ni u depozitima. I zato toliko naglašavamo značaj problema“, kazao je on.

Kavarić smatra da bi to Crnu Goru “odvelo u velike probleme”.

„I zato je to pitanje koje zahtijeva da se svi angažujemo“, poručio je on.

izvor: vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *