Ušteda energije i do 20%

Dodajte komentar

U narednom periodu neophodno je više ulagati u energetsku efikasnost u sektoru građevinarstva,jer evropska iskustva pokazuju da je moguća ušteda energije  iznad 20%.

“Posebno je važno da se u narednom periodu snažnije ulaže u razvoj finansijskih instrumenata i mehanizama koji mogu pomoći ukupnom unapređenju energetski efikasnih proizvoda i metoda u sektoru građevinarstva. Konačno, na to upućuje i cilj koji je EU postavila identifikujući da moguća ušteda energije u postojećim objektima u zgradarstvu iznosi više od 20%“, saopšteno je na okruglom stolu koji je organizovala Unija Poslodavaca (UPCG).
Okrugli sto imao je za cilj da informisanjem učesnika o projektu, nacionalnom zakonodavstvu i olakšicama u oblasti energetske efikasnosti, kao i najboljim praksama i finansijskim instrumentima dostupnim u zemljama EU, pomogne u donošenju budućih odluka o razvoju finansijskih mehanizama za projekte energetske efikasnosti u zgradarstvu.

Istaknuto je, da sektor građevinarstva zapošljava najveći broj radne snage u EU, dok raspoloživi podaci govore da postojeći građevinski objekti čine oko 40% potrošnje primarne energije u svijetu ili 24% globalne emisije štetnih gasova.

Okrugli sto: „Unaprijeđenje energetske efikasnosti u zgradarstvu u Crnoj Gori“ realizovan je u okviru EU projekta čiji je UPCG partner u Crnoj Gori.

izvor: Bankar

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *