Čak 71 odsto Čeha protiv eura

Dodajte komentar

Čak 71 odsto Čeha na referendumu ne bi prihvatilo da se odrekne krune i uđe u Evropsku monetarnu uniju, dok bi 28 odsto građana glasalo za evro.

Prema istraživanju agencije SANEP, većina anketiranih zahtijeva da Vlada omogući da na referendumu odluče o ulasku Češke u zonu evra.

Traže i da se izjasne o tome da li prihvataju da budućim sporazumom o budžetskoj disciplini prenesu na EU dio suvereniteta u fiskalnoj politici, da li žele da se obavežu na odgovornost u trošenju državnog novca i u zaduživanju i da li da prihvataju da njihova vlada podnosi EU prijedlog državnog budžeta.

Česi s nepovjerenjem gledaju na sporazum o budžetskoj disciplini u EU kojim će se, mada još nije definitivno dogovoren, dio suverenih nadležnosti zemalja-članica EU, te i Češke, prenijeti na organe EU i to upravo radi opstanka evra u koji Česi ne vjeruju.

Protiv pristupanja Češke tom sporazumu, mada bi je on obavezivao tek kada zaista uđe u evrozonu, u istraživanju SANEP se izjasnilo 56,7 odsto.

Pitanje o tome da li Češka treba da pristupi tom sporazumu izazvalo je razdor u vladi Petra Nečasa.

Šef diplomatije Karel Švarcenberg je zaprijetio odlaskom ministara svoje stranke TOP09 iz Vlade, ako Češka ne pristupi i ostane izolovana u EU.

On se sukobio s predsjednikom Češke Vaclavom Klausom koji je ranije zahtijevao da se Vlada dogovori s Briselom o tome da Češka ne mora da ispuni obavezu iz pristupnog sporazuma i pređe na evro.

izvor: capital.ba

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *