Updated: MANS u klin, Vlada u ploču

Dodajte komentar

Direktor Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Vanja Ćalović, pokazala je danas na konferenciji za novinare dokument koji potvrđuje da je Vlada za 2008. i 2009. godinu oprostila Elektroprivredi deset miliona EUR poreza na dodatu vrijednost (PDV). Ćalović tvrdi da im je taj podatak dostavljen iz Ministarstva finansija 6. juna prošle godine.

Predsjednik Odbora direktora EPCG, Srđan Kovačević rekao je sinoć na državnoj televiziji da nije tačno da je Vlada praštala PDV toj kompaniji i da će podnijeti ostavku ako se dokaže suprotno.

Ćalović kaže da joj ne pada na pamet da se izvinjava Kovačeviću i da MANS-u  ne treba njegova ostavka.

„Papir crno na bijelo govori i ja nemam kome da se izvinim ali nema potrebe da se kola slome na gospodinu Kovačeviću, a ne na onima koji su odgovorni. Njegova ostavka nam ništa ne treba, jer ionako ide iz EPCG za petnaestak dana. Znamo da je on čovjek koji je plaćen da radi to što radi i koji prima vrlo dobru platu od tajkuna, ali vjerujemo da problem nije u njemu već u onima koji su dozvolili da im tajkuni budu na prvom mjestu, umjesto građana“, kazala je Ćalović.

*** ***

Vlada Crne Gore nije oslobodila Elektroprivredu Crne Gore obaveze plaćanja PDV već je, u okviru zakonskih mogućnosti, vršeno poravnanje na ime subvencija domaćinstvima i privredi.

To je saopšteno je iz ministarstava finansija i ekonomije  povodom tvrdnji MANS-a da je Vlada oslobodila EPCG plaćanja PDV-a.

Oni tvrde da je je poravnanje međusobnih potraživanja na ime subvencija obavljeno kroz model otpisa na ime subvencija privredi i domaćinstvima i to po četiri osnova.

1. Na sjednici  27. decembra 2007. godine, Vlada je umanjila obaveze Elektroprivrede Crne Gore po osnovu PDV-a u iznosu od 2.287.793,68 eura,  na ime subvencionisanja troškova Željezare Nikšić AD za isporučenu električnu energiju u 2007. godini.

2. Vlada je, na sjednici od 22. februara 2008. godine, dala saglasnost da se Elektroprivredi Crne Gore otpišu potraživanja po osnovu PDV-a na uvoz električne energije za 2007. godinu, u iznosu od 6.104.129,67 eura.

3. Vlada Crne Gore je, na sjednicama od 5.6.2008. i 4.12.2008. godine, dala saglasnost da se sredstva za realizaciju Programa subvencioniranja potrošača električne energije obezbijede umanjenjem obaveza koje Elektroprivreda ima po osnovu PDV-a prema Budžetu Crne Gore. Iznos realizovane subvencije potrošačima za utrošenu električnu energiju za period jun – avgust 2008. godine iznosio je 626.164,14 eura, a  za period septembar – decembar 2008. godine 2.429.413,88 eura, što odgovara iznosu PDV-a koji je predmet otpisa.

4. Vlada Crne Gore je, na sjednici od 20. maja 2009. godine, preuzela obaveze Prijestonice Cetinje prema Elektroprivredi Crne Gore za utrošenu električnu energiju. Riječ je o 891.725,68 eura, iznosu koji je Prijestonica preuzela od JP “Vodovod i kanalizacija“ Cetinje i dala saglasnost da se te obaveze izvrše putem otpisa potraživanja po osnovu PDV od Elektroprivrede Crne Gore AD Nikšić.

izvor: Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *