Šta svaki pametan investitor zna?

Dodajte komentar

Iako se u vremenima krize čini kako je u poslovnom smislu sve stalo, realnost je potpuno drugačija. Pametan investitor poznaje neka od osnovnih pravila uspješnog investiranja:

1. Posmatrajte ‘širu sliku’

Pokušajte da sagledate širu sliku i baratate sa pravim informacijama. Posmatrajte kretanja na tržištima. Ukoliko mislite da će ekonomije pojedinih zemalja slabiti – vežite investicije uz sektore koji su okrenuti prema međunarodnim poslovima.

2. Ne ulažite samo u jednu stvar

Koliko god vjerovali u (mogući) uspjeh neke kompanije – iskustvo pokazuje kako treba izbjegavati ulaganja svih sredstva u jednu opciju. To je visoko rizična varijanta, posebno za privatnog investitora. Proširite svoja investiciona sredstva na više opcija i time povećajte šanse za uspjeh.

3. Pratite spajanja i kupovine

Preuzimanja i spajanja mogu značajno da utiču na prihode kompanije, tako da je dobra ideja kupovati akcije kompanija za koje postoji dobra šansa da će ih kupiti neka veća kompanija.

4. Budite detektiv – istražite prošlost

Koristite snagu interneta: današnji pretraživači mogu da pokažu zanimljive rezultate o prošlosti pojedinih kompanija i njihovih direktora. Prati li ih uspjeh? Imaju li iskustva u tom sektoru?

5. Odustanite na vrijeme

Zadnji, možda, i najvažniji savjet. Postoje vrlo jasni znaci koji mogu pokazati kako i kada kompanija ide u bezdan. Čitanje između redova kod sagledavanja službenih kompanijinih obavještenja je neophodno, prenose agencije.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *