Banke u Srbiji čeka teška 2012.

Dodajte komentar

Bankarskiom sektoru u Srbiji predstoji teška godina i to pre svega zbog povećanog rasta problematičnih, odnosno nenaplativih kredita i pritsaka koji dolaze od strane regulatora u Evropskoj uniji.

Za razliku od 2011. kada je veći broj jačih banaka u Srbiji izvršio dokapitalizaciju, za 2012. takvih planova nema, jer se ne očekuje bilo kakav rast kreditne tražnje zbog kojeg bi bankama bio potreban dodatni novac.

Samo nekoliko banaka planira širenje mreže ekspozitura, a sve manji kolač znači da će neke morati i da napuste „igralište“, bilo povlačenjem iz Srbije ili verovatnije, spajanjem sa nekom jačom bankom. O tome se naveliko govorilo još prošle godine, kada su kao glavni kandidati za izlazak sa tržišta figurirale jedna, u Srbiji mala, francuska i jedna austrijska banka.

Prema podacima Narodne banke Srbije za prvih devet meseci prošle godine, čak deset banaka, od ukupno 33 koliko ih ima, zabeležilo je gubitak. U poređenju sa istim periodom 2010. na ukupan profit banaka negativno su uticali kurs, koji im je „pojeo“ 3,1 milijardu dinara, operativni rashodi koji su odneli 2,6 milijardi i kreditni gubici u iznosu od 1,2 milijarde. Čitav bankarski sektor završio je prva tri kvartala sa dobitkom od 25,1 milijardi dinara.

izvor: kamatica.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *