NBS: Predstavljeni rezultati rada

Dodajte komentar

Kontinuirani pad međugodišnje inflacije, devizne rezerve zemlje na istorijski najvišem nivou i dinar kao jedna od najstabilnijih valuta u regionu – neki su od rezultata rada Narodne banke Srbije u 2011. godini.

U narednoj godini Narodna banka Srbije će nastaviti da svojim merama čuva stabilnost cena i celokupnog finansijskog sistema u Srbiji i na taj način davati svoj ključni doprinos poboljšanju uslova za rast ekonomske aktivnosti i zaposlenosti, zaključeno je na radnom doručku za predstavnike medija koji je organizovala Narodna banka Srbije.

– Pad inflacije i smanjenje referentne kamatne stope doprineće daljem smanjivanju nivoa kamatnih stopa u Srbiji, što će imati pozitivan uticaj na ekonomsku aktivnost i zaposlenost, rekao je guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić. Dodao je da

Narodna banka Srbije nastavlja da podstiče korišćenje dinara, jer se time smanjuju rizici, povećava efikasnost monetarne politike i stvaraju uslovi za zdravo i dugoročno održivo smanjenje kamatnih stopa u finansijskom sistemu naše zemlje, što je u interesu i privrede i građana i banaka.

Stabilnost finansijskog sistema je očuvana i poboljšana uvođenjem nove i naprednije regulative za upravljanje rizicima banaka (Bazel 2) i dodatnim jačanjem domaćeg bankarskog sektora putem dokapitalizacije. Devizna štednja naših građana iznosi 7,6 milijardi evra i na najvišem je nivou do sada. Narodna banka Srbije očekuje snažan pad međugodišnje inflacije u prvom tromesečju 2012. godine i njen povratak u granice cilja do marta, a nakon toga bi međugodišnja inflacija trebalo da ostane na niskom ciljanom nivou.

Dinar je tokom ove godine, uz minimalne intervencije Narodne banke Srbije na deviznom tržištu i u uslovima pada kreditnog rejtinga zemalja u regionu, predstavljao valutu koja je pokazala najveću stabilnost među valutama zemalja koje primenjuju isti režim deviznog kursa (Poljska, Češka, Mađarska, Rumunija, Turska). Devizne rezerve su na zadovoljavajućem nivou, trenutno iznose rekordnih 11,5 milijardi evra, i dodatna su garancija makroekonomske stabilnosti naše zemlje.

U 2011. godini, na predlog Narodne banke Srbije, donet je i Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga. Cilj donošenja ovog zakona je zaštita građana u finansijskim transakcijama, dostizanje standarda Evropske unije u ovoj oblasti i dalje jačanje poverenja u finansijski sistem zemlje.

izvor: rast.rs

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *