Svjetske berze rastu pred kraj godine, ali uz oprezno trgovanje

Dodajte komentar

Na svjetskim su berzama akcije prošle nedjelje porasle, ponajviše zahvaljujući naznakama jačanja američke privrede i uobičajenom uljepšavanju portfelja pred kraj godine, no obim trgovanja bio je mršav, što pokazuje da su ulagači oprezni.

Na Wall Streetu je Dow Jones Industrial Average prošle nedjelje ojačao 3,6 odsto, na 12.294 boda, dok je Standard & Poor’s 500 porastao 3,7 odsto, na 1.265 bodova, a Nasdaq Composite 2,5 odsto, na 2.618 bodova. Zahvaljujući tome, sada su S&P 500 i Dow Jones u plusu u odnosu na početak godine.

Dobro raspoloženje ulagača zahvaljuje se naznakama jačanja američke privrede. Posebno je ohrabrio podatak da je prethodne nedjelje broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao za 4.000, na 364.000, najniži nivo u tri i po godine. Ohrabrile su i naznake oporavka tržišta nekretnina, kao i podatak da je raspoloženje potrošača u decembru dostigao najviši nivo u šest mjeseci.

”Oporavlja se tržište rada, a pale su i cijene benzina, pa građanima ostaje više novca za potrošnju, na što ukazuje i dobra praznučna šoping sezona. To podržava teze o jačanju privrede, pa bi stopa njegova rasta u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju mogla biti veća nego što se očekivalo prije samo mjesec dana”, kaže Jim McDonald, strateg u kompaniji Northern Trust Global Investment. Nakon niza dobrih makroekonomskih podataka posljednjih dana, mnogi ekonomisti procjenjuju da bi rast američke privrede u tekućem tromjesečju mogao dostići i 3 odsto, što bi bio njegov najveći rast od 3,8-procentnog rasta u proljeće 2010. godine.

Zbog toga ulagače nije razočarao ni konačni podatak o rastu bruto domaćeg proizvoda u proteklom kvartalu za 1,8 odsto, a ne 2,0 odsto, kako je pokazivala prethodna procjena. No, analitičari upozoravaju da ovaj uspon cijena akcija pred kraj godine ne znači i povećanje procjena za iduću godinu, jer najveći problemi koji pritišću tržište, kao što su evropska dužnička kriza i usporavanje rasta najvećih svjetskih privreda, nisu riješeni. ”Iduće će se godine na tržištu voditi rat između dobrih makroekonomskih podataka u SAD-u i izgleda za rast privrede u razvoju, s jedne strane, te evropske dužničke krize, s druge strane”, kaže McDonald. Zbog toga su ulagači na oprezu, pa je obim trgovanja prošle nedjelje bio znatno ispod prosjeka.

I na evropskim su berzama cijene akcija prošle nedjelje porasle. Londonski FTSE ojačao je 2,3 odsto, na 5.512 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 3,1 odsto, na 5.878 bodova, a pariški CAC 4,3 odsto, na 3.102 boda.

Na Tokijskoj je berzi indeks Nikkei prošle nedjelje oslabio 0,1 odsto, na 8.395 bodova.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *