Nikšićka Željezara: Osigurali i posao i plate

Dodajte komentar

Odahnuli su radnici Željezare (njih 343) posle straha da će ostati bez posla ako kompanija “Neksan” odustane od daljeg angažmana u fabrici u kojoj od maja meseca organizuje proizvodnju, visoke plate zaposlenima (prosečna oktobarska 662 evra) i isporučuje tržištu specijalne i betonske čelike.

Miodrag Davidović kaže da je takva odluka doneta “čiste svesti” uprkos činjenici što banke nisu udovoljile njihovom zahtevu za kredit od šest miliona evra.

– Mnogi će se pitati da li smo normalni što smo rešili da idemo u avanturu i narednih 90 dana ostanemo u Željezari – kaže Davidović. – Da ne verujemo u ove ljude, kao i u opstanak fabrike, ne bi pre sedam meseci u nju ni ulazili. Do 15. januara proizvodićemo robu u onim količinama koliko je dovoljno da budu izmirene sve obaveze prema radnicima i bankama. Moramo da napravimo kombinaciju faktora proizvodnje i raspoloživog novca na takav način da firma profunkcioniše i da radnici primaju platu.

Davidović dodaje da su sve firme u regionu i svetu sa kojima imaju bilo kakav poslovni odnos spremne da budu uz njih, jer znaju da su respektabilna kompanija.

– Može se desiti da do početka građevinske sezone imamo probleme, ali se nadam da će uz nadljudske napore zaposlenih, poslovodstva Željezare i “Neksana” oni biti prevaziđeni – kaže Davidović.

Optimista je i stečajni upravnik Veselin Perišić, koji ne krije zadovoljstvo produženjem poslovno-tehničke saradnje “Neksana” i Željezare.

– Uprkos odluci o poskupljenju struje za 15,3 odsto, prihvatićemo sve rizike, samo da proizvodnja ne bude ugašena. Jer, u suprotnom fabrika više nikada ne bi mogla da stane na svoje noge. Napravljen je plan rada pa će se, koliko to bude moguće, od proizvodnje plaćati tekuće obaveze. Predstoje nam razgovori sa stečajnim sudijom i članovima odbora poverilaca oko četvrte prodaje Željezare. Videćemo da li će se ona prodavati deo po deo, ili kao pravno lice. Mislim da je ova poslednja opcija realnija.

Davidović smatra da ako se desi da do prodaje Željezare ne dođe, najbolje rešenje za fabriku je da je kupe radnici i poslovodstvo.

SINDIKAT “ZA”

RADNICI Železare neće imati ništa protiv te ideje ukoliko ona zaista bude u opciji.
– To je dobro i biće podržana od nas radnika – kaže Janko Vučinić, predsednik sindikata fabrike. – Kada bivši vlasnik pošto-poto želi da se vrati u Željezaru, to je dovoljan signal da shvatimo da ona ipak ima ogromnu vrednost i značaj. Zbog toga je moramo spasiti i sačuvati.

izvor: novosti.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *