Majdanpek “leži” na toni zlata

Dodajte komentar

U pogonu flotacije Rudnika bakra Majdanpek, iz sastava Rudarsko-topioničarskog basena Bor, počela je prerada tehnološkog uzorka iz rudnika zlata Čoka Marin.

U rudniku Čoka Marin je overeno oko 220.000 tona rude sa sadržajem od osam do 10 grama zlata po toni, četiri procenta bakra i velike količine srebra. To znači da je moguće dobiti 1,2 tone zlata, 4.500 tona bakra i 8.500 srebra. 

“Nakon ispitivanja sastava, rezultati će biti ponuđeni kompanijama koje su zainteresovane za kupovinu koncentrata na tenderu koji se očekuje”, rekao je direktor rudnika Svetomir Mustecić.

“Taj prihod nam je potreban kako bismo od marta naredne godine, sa novim bagerom, finansirali iskopavanje 52 miliona tona raskrivke na ‘južnom reviru’ rudnika. Trenutno radimo samo na ‘severnom reviru’, čije su zalihe pri kraju”, rekao je Mustecić.

Ruda iz Čoka Marina sadrži i veliki procenat štetnih elemenata kao što su olovo, kadmijum, arsen i živa, pa se zbog stare tehnologije u borskoj topionici neće topiti u Srbiji.

Profesorka Tehničkog fakulteta u Boru Snežana Šerbula je rekla da će u odvojenoj flotaciji biti prerađeno oko jedne tone uzorka koncentrata.

Interesovanje za kupovinu koncentrata iz rudnka Čoka Marin iskazale su najpoznatije svetske rudarske kompanije kao što su “Glenkor”, “Trafigura” i “Mineral risorsis”.

Mustecić je dodao da je u ovoj godini RBM ostvario 40 odsto više iskopina nego u 2010. godini ili 3,5 miliona tona više rude bakra (7.000 tona bakra u koncentratu) u odnosu na prethodnu godinu.

Mustecić je naglasio i da se u južnom reviru overene rezerve od 400 miliona tona rude sa 0,44 posto sadržaja bakra, odakle se može dobiti 700.000 tona ovog metala. To je dovoljno za eksplotacaciju rude narednih pola veka, i po sadašnjoj ceni bakra na berzi očekuje se profit od 5,6 milijardi dolara.

izvor: b92.net

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *