Jedna mala zemlja napušta evrozonu?

Dodajte komentar

Direktor Kraljevske škotske banke Filip Hempton izjavio je da očekuje da će uskoro jedna “mala zemlja” napustiti evrozonu te da će taj scenario iziskivati velike napore svjetskog bankarskog sistema.

“Vrlo vjerovatno je da će jedna mala zemlja ispasti. To bi mogla biti bilo koja zemlja i mislim da će se te stvari događati zbog političkih, ali i ekonomskih okolnosti te socijalnih nemira”, rekao je on.

Agencije navode da je njegova izjava podgrijala nade među ulagačima da bi se ispadanjem jedne članice evrozone kreditna kriza mogla izbjeći, a novac namijenjen njenom spašavanju iskoristiti za kupovinu italijanskog i španskog duga.

Među najmanjim članicama evrozone su Malta, Kipar, Estonija, Slovenija, Luksemburg i Irska. Austrijski mediji objavili su u četvrtak da je savez austrijskih euroskeptika prikupio dovoljan broj potpisa za referendum o napuštanju Evropske unije.

Pokretač inicijative Franc-Jozef Plank rekao je da su dokument s više od 9000 potpisa predali ministarstvu unutrašnjih poslova. Članovi inicijative smatraju da u EU postoji despotizam koji vodi prema diktaturi, a kao glavne razloge za istupanje iz EU navode nedemokratski razvoj sporazuma EU, učešće evropskih snaga u misijama NATO-a, neoliberalnu ekonomsku doktrinu i razvoj EU u saveznu državu.

izvor: capital.ba

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *