Zbog Mercatora direktor NLB-a dao ostavku

Dodajte komentar

Još se ne zna hoće li biti potpisan ugovor kojim bi Agrokor kupio Mercator i zaključio posao vrijedan 832 miliona eura. Nadzorni odbori Nove ljubljanske banke i Pivovarne Laško koji su juče zasjedali – odložili su donošenje odluke.

Juče je, naime, stigla ponuda Eaton Capitala iz Las Vegasa za preuzimanje Pivovarne. Iako su čelnici Pivovarne već dali Agrokoru saglasnost, ne žele rizikovati bilo kakve pravne posljedice. To će odložiti odluku nadzornog odbora PL-a o prodaji Mercatorovih dionica Agrokoru za najmanje 15 dana jer se mora sastati PL-ova skupština dioničara.

A zbog pritiska oko Mercatora direktor Nove Ljubljanske banke (NLB) Božo Jašovič dao je sinoć neopozivu ostavku. Upravni odbor ovlastio ga je da do izbora novoga i dalje obavlja svoje dužnosti, prenose slovenački mediji.

Ekonomist Jože Damjan, nekadašnji ministar za razvoj u vladi Janeza Janše, izjavio je za Slovensku televiziju da je Jašovič odstupio zbog kritika na račun koordinisanja poslova oko prodaje Mercatora. Radi se o pritiscima koji su došli iz krugova koji zastupaju određene političke i ekonomske interese i lobije, pa i od vlade koja je na odlasku, rekao je.

Po njegovim je riječima, ponuda koju je Agrokor dao vlasnicima, ali i jamstva koja je dao za zaposlene u Mercatoru i stare dobavljače, bila vrlo širokogruda i transparentna. Ako do realizacije transakcije ne dođe u teškoće će s kapitalom doći slovenske banke i Pivovarna Laško (PL), upozorio je.

A vjerovatni mandatar za sastav nove slovenske vlade i nekašnji direktor Mercatora Zoran Janković protivi se prodaji najvećega slovenskog trgovinskog lanca Agrokoru. Mislim da bi bilo najbolje kad bi se Konzum i Merkator povezali međusobnom razmjenom dionica, rekao je Janković.

izvor: bankamagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *