Apsurd S&P-ovog sniženja američkog kreditnog rejtinga

Dodajte komentar

Četiri mjeseca otkad je S&P snizio američki AAA rejting i objavio kako najveća svjetska ekonomija više nije najsigurnije mjesto za investitore, potražnja za američkim dužničkim vrijednosnicama konstantno raste, dolar jača, a realna ekonomija pokazuje znakove oporavka.

Standard and Poor's, najveća svjetska rejting agencija 5. avgusta ove godine objavila je kako SAD-u snižava vrhunski kreditni AAA rejting na AA+. Odluka je donesena u vrijeme političkih problema s kojima se SAD suočavao zbog gomilanja dugova, nužnosti budžetskih rezova i prijetnje mogućeg defaulta zbog dostizanja plafona mogućeg zaduženja. Iz S&P-a svoju su odluku opravdali tvrdnjom da je efektivnost, stabilnost i predvidivost američke politike i političkih institucija oslabljenja, piše Bloomberg.

U to vrijeme i Moody's, druga najveća rejting agencija, dodijelila je američkoj ekonomiji negativne izglede, a prošlog mjeseca i iz Fitcha, treće najpoznatije rejting agencije, objavili su kako postoje šanse veće od 50% da će unutar sljedeće dvije godine sniziti američki vrhunski rejting.

Potražnja za imovinom raste, a trošak zaduživanja na rekordno je niskom nivou

Međutim, investitori očito ne dijele mišljenje rejting agencija. Iako je SAD iz razdoblja budžetskih suficita, koji su tokom 1998.-2001. u prosjeku bili oko 139,7 milijardi, u prošloj godini zabilježio budžetski deficit od 1,29 biliona dolara, trošak zaduživanja se smanjio. Investitori nakon sniženja rejtinga nisu pokazali ni trunku odbojnosti spram američkih dužničkih vrijednosnica bez obzira na upozorenja vezana uz državno zaduživanje koje je premašilo 15 biliona dolara i budžetski deficit koji je treću godinu za redom veći od bilion dolara. Dapače, potražnja za američkim dužničkim papirima je porasla.

Od avgusta dolar je ojačao 8,6% spram korpe valuta, S&P 500 dionički indeks porastao je za 1,7%, a trošak državnog finansiranja u novembru je pao na rekordno nizak nivo sa prosječnim mjesečnim prinosom na 10-godišnju obveznicu od 2%, što je najniži nivo od 1950.

Potražnja za američkom imovinom raste prateći domaći porast potrošačkog povjerenja, industrijske proizvodnje i zaposlenosti koji ukazuju na oporavak američke imovine. S druge strane potražnja raste i kao posljedica oskudnog izbora s kojim se svjetski investitori suočavaju, odnosno dužničke krize u Evropi i usporavanja u ostatku svijeta. U prilog tome govori i činjenica da su stranci povećali držanje američkih trezorskih  zapisa od avgusta do oktobra za 17,2 milijarde dolara.

“SAD je naše najomiljenije tržište”, naglasio je Hiromasa Nakamura, stručnjak za dužničke vrijednosnice u tokijskom Mizuho Asset Managementu. Nakamura čija kompanija upravlja sa oko 42 milijarde dolara istakao je i kako je nivo američkog duga visok, ali ga to ne zabrinjava jer je uvjeren da će to vlasti znati riješiti. “Finansijske dislokacije i dalje se odvijaju, a novac investitora preliva se u rezervnu valutu, američki dolar”, zaključio je Nakamura.

Prilikom razmatranja američkog rejtinga u aprilu S&P je SAD ocijenio vrhunskim kreditnim rejtingom upravo zbog dolara. Naime, za razliku od zemalja eurozone SAD je u mogućnosti štampati novac za otplatu dugova, a dolar je ujedno i glavna svjetska rezervna valuta. Naime, prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda svjetske centralne banke drže oko 60% svojih rezervi upravo u dolarima.

Sniženje rejtinga bila je politička poruka

Reakcije na sniženje rejtinga pretežno su bile negativne. Nobelovac Paul Krugman u svojim je kolumnama za The New York Times nekoliko puta izjavio kako odluka S&P nema kredibilitet. Poznati investitor i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, Warren Buffet, isticao  je kako bi SAD trebale imati AAAA rejting, a iz službenih izvora upućene su kritike na modelske pogreške praćenja rejtinga  koje dosežu 2 biliona dolara. Isti su izvori naglašavali da je S&P spoznavši svoju pogrešku odluku opravdao političkim razlozima.

“Sniženje rejtinga bila je politička poruka”, izjavio je David Kotok, direktor investicione direkcije Cumberland Advisorsa u svom intervjuu za Bloomberg.

izvor: bankamagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *