Srbija: Hakeri upali u bankarski sistem?

Dodajte komentar

Veliki broj klijenta banaka se našao u problemu jer je nekoliko banaka u Srbiji privremeno blokiralo njihove platne kartice iz bezbednosnih razloga.

Kako piše list Danas, u jednoj od banaka, debitne i kreditne kartice blokirane su jer je iz evropske centrale stigla informacija da su podaci iz tih kartica kompromitovani.

U kol-centru iste banke kazali su da “ni oni nemaju detaljne podatke” o načinu na koji su podaci kompromitovani, ali da je do toga moglo doći putem interneta ili korišćenjem kartica u inostranstvu.

Veliki broj klijenata je potom obavešten da su njihove platne kartice privremeno blokirane iz bezbednosnih razloga, odnosno da bi se zaštitila njihova sredstva.

Procenjuje se da je reč o velikom broju blokiranih kartica, navodi Danas, dodajući da su nezvanične informacije da će već sledeće sedmice krenuti izdavanja novih kartica, a klijenti će novac u međuvremenu moći da podižu na šalterima.

Prema saznanjima tog lista, proces blokiranja kartica u nekim bankama počeo je još u subotu, ali niko u bankama nije želeo da razgovara na tu temu.

Jedna od banaka koja je blokirala neke od platnih kartica je Rajfajzen, piše Blic, a ista informacija se može pročitati i na blogu B92 gde se više građana požalilo na to da su iz te banke obavešteni da je„iz bezbednosnih razloga izvršena privremena blokada platne kartice“. 

Istovremeno, kako navodi sajt theregister, kompanija Viza istražuje mogući upad u sistem koji jemožda ugrožio više od 10.000 kartica u Istočnoj Evropi.

izvor: b92.net

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *