Srbija: Visoke kazne za manipulatore na berzi

Dodajte komentar

Nova pravila poslovanja na tržištu kapitala smanjiće manipulacije i zloupotrebe, a za sve one koji prekrše propise predviđene su visoke novčane i kazne zatvora do osam godina, izjavio je danas predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti Srbije, Zoran Ćirović.

On je u intervjuu Tanjugu rekao da je Komisija zahvaljujući izmjenama Zakona o tržištu kapitala dobila šira ovlašćenja, pa ubuduće, pored podnošenja prekršajnih prijava i prijava za privredni prestup, može da podnese i krivične prijave. Prvi put će biti uveden institut krivičnog djela za neobjavljivanje insajderskih informacija, za tržišne manipulacije i za neovlašćeno pružanje investicionih usluga.

Ćirović je podsjetio da je Komisija usvojila i 18 pravilnika, radi definisanja precizne procedure i onemogućavanja zloupotreba i manipulacija.

“Svi ti pravilnici treba da dodatno pomognu da zakon bude sprovođen i da pomognu stvaranju fer, efikasnog i transparentnog tržišta”, rekao je Ćirović. Od 3. decembra je počela primjena 17 pravilnika. Posljednji u nizu pravilnika će početi da se primjenjuje poslije objave u Službenom glasniku.

“Novi zakon ojačava ovlašćenja Komisije za hartije od vrijednosti, pogotovo u sferi kontrole i nadzora i mi smo to dodatno našim pravilnicima regulisali. To je za tržište važno jer pruža dodatnu zaštitu investitorima”, ukazao je Ćirović.

Po riječima Ćirovića, riječ je o određenim poslovnim procesima u kompanijama, bilo da se radi o nekoj značajnoj promjeni osnovnog kapitala, imenovanju članova odbora, o nelikvidnosti glavnih dužnika, o patentima, važnim sudskim sporovima. Ima preko 30 situacija, koje su predviđene Pravilnikom i u svim izdavalac ima obavezu da izvjesti, objavi i javnost upozna sa tim, objasnio je Ćirović.

Usvojeni propisi sprečavaju i pojavu manipulacije cijenom na tržištu kapitala. Komisija će moći detaljno da nadzire trgovanje na berzi preko svojih ovlašćenih kontrolora, koji kada uoče bilo kakvo vještačko podizanje ili snižavanje cijena, mogu da zaustave promet.

Jasno je definisano kako da se reaguje kada u određenom trenutku dana, realnom periodu vremena dođe do uparivanja naloga. Posebno su indikativni trenuci pred kraj ili prije završetka trgovanja i izračunavanja referentnih cijena.

Predsjednik Komisije za HOV, rekao je, da će detaljno biti provjeravano i da li se na tržištu kapitala pojavljuju povezana lica, odnosno više firmi koje su u vlasništvu jednog vlasnika.

“Pratiće se da li dolazi do stvarne promjene vlasništva ili ne, da li su u pitanju povezana lica, da li je reč o nekom fiktivnom trgovanju, između povezanih lica…”, naveo je on.

izvor capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *