Osiguravajuće kompanije najnovija žrtve evropske krize

Dodajte komentar

Nakon što je tčkom sedmice najavila da bi mogla srezati rejting 15 od 17 članica eurozone, te same Evropske unije i brojnih evropskih banaka, agencija Standard & Poor's je tom dugačkom popisu dodala i 15 osiguravajućih kompanija.

Među 15 osiguravatelja koje je S&P upozorio da bi im zbog evropske dužničke krize mogao srezati rejting našli su se divovi Allianz, Aviva, Axa, Generali i Mapfre, ali i slovenački Pozavarovalnica Sava i Triglav.

Uz njihove, američka je rejting agencija na razmatranje zbog mogućeg sniženja stavila i rejtinge i Caisse Centrale de Reassurancea, CNP Groupa, Irish Public Bodies Mutual Insurancesa, Millenniumbcp-Ageas Groupa, Nacional de Reasegurosa, RSA Insurance Irelanda, Societa Cattolica di Assicurazionea i Unipol Groupa, javlja BBC News.

U Standard and Poor's-u kažu da bi osiguravateljima kreditni rejtinzi za dugoročno zaduživanje mogli biti sniženi za jedan do dva stupnja, a neke bi moglo “zadesiti” i rezanje rjetinga za kratkoročno zaduživanje za jedan stupanj.

Naravno, sudbina rejtinga 15 osiguravatelja zavisiće o ishodu revizije kredtinih rejtinga 15 članica eurozone, za koje u Standard & Poor'su kažu da će biti sprovedeno “što je prije moguće”.

izvor: business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *