KAP se gasi?

Dodajte komentar

Gašenje i stečaj, riječi su koje se sve češće čuju kada se govori o podgoričkom Kombinatu aluminijuma, a čak i eksperti iz ove oblasti već upozoravaju da je dalja opravdanost držanja KAP “na aparatima” – diskutabilna.

Crnogorski ministar finansija Milorad Katnić kazao je nakon sjednice Vlade u četvrtak da se razmatra i opcija gašenja KAP, kao i da Vlada treba da izmjeri prednosti i rizike svih opcija.

– Razgovarali smo o ozbiljnosti problema i svim scenarijima. Nije dobro za ekonomski sistem države, uz sve rizike koje ima veliki proizvođač KAP sa aspekta troška, da se ugrozi energetski sistem – kazao je Katnić.

Ono što je u vrijeme privatizacije KAP, prije šest godina bilo samo državna briga, električna energija, odnosno energetska kompanija EPCG, sada je briga i italijanske A2A. Njeni čelnici su nedavno skrenuli pažnju premijeru Igoru Lukšiću da više neće tolerisati višemilionska dugovanja KAP za, inače, subvencionisanu električnu energiju, i zatražili od Vlade da im skine ovu fabriku sa grbače.

Interesi dviju kompanija su nepomirljivi: KAP, kojim gazduje CEAC, odnosno ruski oligarh Oleg Deripaska, ne može da radi bez jeftine struje, a EPCG kojom sada upravlja italijanski menadžment ne želi da isporučuje ogromne količine struje sa čistim gubitkom.

Ukoliko se u najskorije vrijeme ne nađe adekvatno rješenje za izvor energije za Kombinat aluminijuma, Vlada će morati da se odluči za jednu od dvije opcije – gašenje KAP ili odricanje od italijanskih partnera u Elektroprivredi.

Na stranu što su obje privatizacije najznačajnijih crnogorskih kompanija, praćene kontroverzama, optužbama za visoku korupciju i ugrožavanje državnog interesa.

Po riječima Gorana Đukanovića, analitičara tržišta aluminijuma, KAP ni za šest godina od privatizacije nije izgradio niti jedan sistem zaštite u slučaju krize: nema sopstveni izvor energije, “Prerada” je zatvorena, “”Elektroliza i “Livnica” nisu modernizovane, troškovi proizvodnje rastu.

– Činjenica da za sve ove godine u KAP nisu realizovane ni investicije koje bi u kratkom roku donijele milionske prihode i koje bi se isplatile za manje od godinu dana govori sama za sebe. Uprkos čvrstom stavu Vlade da više neće finansijski pomagati Kombinatu, neminovno se nameće pitanje šta će biti bez pomoći države i bez investicija – pita se Đukanović.

Po njegovom mišljenju, privatizacija KAP je jedinstvena u aluminijskoj industriji – bez kapitalnih investicija, prodaja aluminijuma ispod tržišne cijene, kupovina glinice iznad tržišne cijene, i priskakanje države, mnogo više nego što je trebalo, pa i moglo.

On smatra da tolerisanje ovakvog stanja godinama opravdano nameće pitanje da li se “nečiji lični interesi ne poklapaju sa državnim”.

Apel za štednju energije

Ministarstvo ekonomije apelovalo je u petak na potrošače da pažljivo razmotre inicijativu o racionalnom i efikasnom korišćenju struje i daju puni doprinos za ublažavanje trenutne energetske situacije i smanjenje neželjenih posljedica.

Vlada je inicijativu pokrenula sa EPCG i medijima, zbog veoma složene situacije u elektroenergetskom sistemu, uslovljene nepovoljnim hidrološkim uslovima.

Akcija je, kako su dodali, usmjerena ka tri sektora, i to na lokalne samouprave, velike potrošače i građane koji na različite načine mogu doprinijeti prevazilaženju nastale situacije.

Vlada (još) ne plaća

Ministar Katnić kazao je da Vlada nije preuzela vraćanje kredita od 22 miliona evra koji je KAP uzeo kod Dojče banke, ali je usvojila informaciju kojom se Ministarstvo finansija ovlašćuje da može da započne razgovore o preuzimanju duga. – Ne možemo promijeniti prošlost i izbjeći činjenicu da smo se obavezali garancijom prema KAP i moramo se odgovorno odnositi prema toj obavezi. Postoje dvije alternative – prva da Vlada plati garanciju, što bi u ovom trenutku bilo sa visokim fiskalnim rizikom i troškom. Druga je da probamo da razgovaramo sa kreditorima da odložimo obaveze – rekao je Katnić.

izvor: novosti.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *