Timotu Gajtner: Evropska kriza ugrožava globalnu ekonomiju

Dodajte komentar

Finansijska kriza u Evropi i dalje je najveći izazov za globalni ekonomski rast i EU mora što prije da postigne finansijsku stabilnost, izjavio je guverner centralne banke SAD Timoti Gajtner.

Gajtner je u govoru na konfereciji Organizacije za azijsko-pacifičku ekonomsku saradnju (APEK) na Havajima rekao da Evropa ostvaruje napredak, ali je ohrabrio njene lidere da učine još više.

“Dok SAD nastavljaju sa rješavanjem problema koji su izazvali krizu kod nas, a Evropa se suočava sa periodom sporijeg rasta, azijske ekonomije moraće da podstaknu domaću potrošnju i rast, kako bi bile manje ranjive na situaciju u Evropi i da bi nastavile da daju doprinos globalnom rastu”, rekao je Gajtner.

Američki zvaničnik pozvao je Kinu da obustavi praksu sprečavanja jačanja svoje valute juana, prenijela je agencija RIA novosti.

“Kina mora da dozvoli jačanje svoje valute i uvažila je značaj bržeg podešavanja kursnih razlika”, rekao je predsjednik Federalnih rezervi SAD.

Šef Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard ranije je izjavila da Kina treba da ublaži svoju monetarnu politiku i dozvoli jačanje juana, kao i da podstakne potražnju za robom na domaćem tržištu.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev prisustvovaće sastanku APEK-a 12. i 13. novembra.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *