Srbija: Banke možda obustave kredite

Dodajte komentar

Postoji opasnost da će banke koje posluju u Srbiji obustaviti kreditnu aktivnost, kumulirati likvidnost i čekati ishod ekonomske krize, kaže profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Đorđe Đukić.

Đukić, kaže da “ne smije se, međutim, stvarati atmosfera da su banke krive za stanje privrede u Srbiji jer se one ponašaju tržišno i u kriznim uslovima akumuliraju likvidnost”.

Ocjenjujući da je ključni problem srpske privrede u posljednje tri decenije nesposobnost vlada da riješe problem finansijske discipline, on je dodao da bi po hitnom postupku trebalo donijeti zakon koji bi regulisao dužničko povjerilačke odnose.

Time bi bila eliminisana mogućnost manipulacije kroz donošenje uredbi vlade koje unose dodatnu nestabilnost u poslovanju privrede i banaka, istakao je Đukić.

Đukić kaže da srpskoj privredi prijeti urušavanje u 2012. godini zbog krize likvidnosti i dodaje da je potrebno hitno donijeti zakon kojim bi se regulisali dužničko-povjerilački odnosi da bi se to spriječilo.

On je istakao i da bi Vlada Srbije trebalo da posreduje u rješavanju problema prezaduženosti privrede kod banaka. “Umjesto investicija u otvaranje radnih mjesta, prioritet treba da budu intervencije za očuvanje postojećih radnih mjesta”, smatra on.

Profesor Đukić je naglasio i da bi država trebalo da posreduje u slučajevima prezaduženosti privrede kod banaka i da bi, umjesto davanja podsticaja za nova radna mjesta, trebalo subvencionisati održavanje već postojećih radnih mjesta u preduzećima kao što su Galenika ili putarska preduzeća.

Đukić je naveo i da bi NBS trebalo da razmotri da u kriznim uslovima privremeno kontroliše tok kapitala i da ne dopusti da se štednja prikupljena u zemlji odliva u matične banke, već da se plasira u nacionalne ekonomije. On je naveo da bi ove mjere, koje bi trebalo da preduzmu država i NBS, mogle da ublaže spoljni udarac ekonomske krize na Srbiju.

Predsjednik Savjeta guvernera NBS Boško Živković kaže da se ne smije dozvoliti pad kreditne aktivnosti banaka u Srbiji, jer će se, kako je ocijenio, kriza iz finasijskog sektora u privredu preliti kroz smanjenje obima kredita. On je upozorio da postoji opasnost da strane banke smanje kreditnu aktivnost zbog rizika od nenaplativih kredita, koji je u Srbiji najveći u okruženju.

izvor: Beta

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *