Kamate mame one koji imaju

Dodajte komentar

Na početku ekonomske krize, veliki broj građ ana je iz straha za svoj novac povlačio štedne uloge iz banaka. Međutim, situacija se sada stabilizovala. Istražujemo koliko je onima koji imaju novca da polože u bankama, to isplativo, upravo u sedmici štednje. U tradicionalnoj “nedjelji štednje”, prvoj nedjelji novembra, banke se i ove godine kao i prethodnih utrkuju za svakog stedišu. Jedne nude uvećane kamatne stope i do 6,3 odsto na oročenje do 12 mjeseci, druge ionako konkurentan nivo kamatnih stopa obilježavaju nizom manifestacija i kampanja.

Naime, NLB Montenegrobanka je odobrila kamatne stope veće od onih na redovnu oročenu štednju i kreću se od 5,5 odsto do 6,5 odsto, a rok na koji se štedi je izmeđ u jedne i pet godina.

U Podgoričkoj banci su kamatne stope na štednju uvećane na sva klasična oročenja do godinu i iznose i do 6,3 odsto.

CKB tokom ovog “praznika” odobrava godišnju kamatnu stopu od četiri odsto za tri mjeseca, dok Hypo Alpe Adria nema posebnu kamatnu stopu tokom prve sedmice u novembru.

CKB, NLB, HAAB, nude različite vrste štednje, kao i kamatne stope na štednju i nije jednostavno odlučiti se u kojoj od njih, kako i koliko štedjeti. Uobičajeni periodi oročenja su jedan, tri, šest, 12 i 36 mjeseci. Pojedine poslovne banke u svojoj ponudi imaju i oročenja na devet ili 24 meseca. Što je duži period oročenja sredstava, to je i kamatna stopa na uložena sredstva veća. Kamatna stopa na štednju od godinu kreću se od 5,15 do 5,80 odsto, u zavisnosti od banke.

Za oročenih 20.000 eura na godinu može se dobiti izmeđ u 937 ili više od hiljadu eura. To znači da će račun biti uvećan za tu sumu. Međ utim, na štednju se naplaćuje i porez od devet odsto. Ako dobijena kamata iznosi 1.000 eura, od toga će banka 90 eura sama odbiti i uplatiti državi.

U Crnoj Gori, prema zvaničnim podacima, postoji 11 banaka, koje imaju raznovrsne ponude za štednje, kredite, tekuće račune ili platne kartice. U gomili ovakvih informacija koje nigdje nijesu objedinjene, nije jednostavno izabrati najpovoljniju banku za ulaganje novca, kao ni oblik štednje.

izvor: Dnevne Novine

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *