Srbija: U nedjelji štednje banke poluprazne

Dodajte komentar

U tradicionalnoj Nedjelji štednje, ekspoziture ovdašnjih banaka u Srbiji su poluprazne, za razliku od prethodnih godina, kada su građani, i bukvalno, opsjedali šaltere.

Kamate, koje su za jedan do dva odsto niže nego prošle godine, više nisu mamac za štediše, a i pad standarda više je, očito, razlog za zaduživanje, a manje za ulaganje. Bankari kažu da štediše uglavnom stare uloge oročavaju na novi period, dok je vrlo malo novih depozita.

Dogovor Narodne banke Srbije sa bankama da u Nedjelji štednje ne izlaze za takozvanim promotivnim kamatama, koje su ranih godina dostizale i osam odsto za evre, a a 18 odsto za dinare, ali i sami bankari neće dovesti do pojeftinjenja kredita. Srbija nema dovoljno sopstvene štednje da bi podržala kamatni rast, pa mora da uvozi, odnosno da se zadužuje na međunarodnom tržištu. S obzirom na kreditni rejting i sve skuplji novac, teško da se može doći do manje skupih izvora za kreditiranje.

– Krediti neće biti jeftiniji, ako su kamate na štednju niske, jer cijena zajma ne zavisi samo od izvora finansiranja, već od mnogo faktora – kažu u Folks banci. – Tu su, prije svega, inflacija, rizik zemlje, kreditni rejting, obavezna rezerva.

Štednja

Građani Srbije, gastarbajteri i stranci do sada su položili na štednju oko 7,5 milijardi evra, što je za oko 800 miliona evra više nego lani. Prosječan ulog iznosi 1.400 evra, a najčešće se novac oročava na godinu dana.

izvor: novosti.rs

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *