Papandreu priznao grešku s referendumom, pristao na ostavku

Dodajte komentar

Grčki premijer George Papandreu postigao je dogovor s ministrima da odstupi i preda vlast dogovorenoj koalicionoj vladi, ako mu pomognu da dobije glasanje o povjerenju u petak, kazali su u četvrtak naveče vladini izvori upoznati sa sastankom kabineta.

Oni su rekli da je ministre koji su uključeni u pogodbu vodio ministar finansija Evangelos Venizelos.

“Rečeno mu je da mora otići mirno kako bi spasio svoju stranku”, rekao je jedan izvor za Reuters pod uslovom anonimnosti. “On je pristao na ostavku. Bilo je vrlo civilizovano, bez gorčine”.

Izvor je rekao kako je Papandreu priznao da je napravio grešku pozivajući u ponedjeljak na referendum o paketu pomoći Grčkoj dogovorenom s EU-om prošle sedmice. Njemački i francuski čelnici pozvali su ga na sastanak u Cannesu u srijedu, gdje su tražili da se Grčka drži dogovora ili rizikuje isključenje iz eurozone.

“Venizelos mu je rekao da se mora povući i za njegovu dobrobit i radi stranke, te da će mu ministri pomoći to učiniti. To je pod uslovom da preživi glasanje o povjerenju, koje uopšte nije sigurno”, rekao je izvor.

Ministar koji je prisustvovao sastanku, rekao je da je Papandreou pristao odstupiti nakon što je dogovorio koaliciju s konzervativnom Novom demokratijom.

“To je bio dogovor. To se sada pokazuje teško jer opozicioni čelnik Antonis Samaras postavlja sve te uslove”, izjavio je ministar pod uslovom anonimnosti.

Izvori iz Nove demokratije rekli da predviđaju stvaranje nepolitičke vlade, koja će vladati četiri do šest sedmica do prijevremenih izbora, te da je Papandreoua ostavka bila ključni zahtjev.

“Mi čak ne želimo da imamo svoje ljude u toj vladi. U stvari, bilo bi najbolje ako je posve nepolitička”, rekao je visoki zvaničnik ND-a.

Obje strane su ssglasne da bi ta vlada trebala ratifikovati sporazum o pomoći Grčkoj s EU-om i MMF-om, vrijedan 130 milijardi eura, a potom organizovati izbore.

Zvaničnici u uredu grčkog premijera odbili su komentarisati rasprave sa sjednice vlade. Papandreu nije objavio da će podnijeti ostavku, a njegov je ured opet negirao takvu namjeru.

izvor: business.hr

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *