ECB: Neočekivano snizili ključne kamatne stope

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) neočekivano je u četvrtak snizila ključne kamatne stope u eurozoni za četvrtinu odstotnog boda, na 1,25 odsto, a novi  predsjednik te institucije Mario Draghi kazao je da bi eurozona mogla do kraja godine kliznuti i u blagu recesiju.

Zbog toga je banka promijenila smjer monetarne politike, koji su obilježila podizanja nivoa ključnih kamatnih stopa u aprilu i julu.

U prvom nastupu, nakon preuzimanja kormila u ECB-u prije dva dana, Dragi je rekao da će inflacija u eurozoni u narednoj godini vjerojatno kliznuti na dva odsto, dok će ekonomija rasti slabije nego što se do sada očekivalo.

Dragi je saopštio da će procjene rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) eurozone biti vrlo vjerovatno snižene narednog mjeseca, u ECB-ovim novim prognozama.

“Nastavljene napetosti na finansijskim tržištima vjerovatno će zakočiti tempo ekonomskog rasta u eurozoni u drugoj polovini ove i u narednoj godini”, očekuje Dragi.

On je dodao da bi sadašnji spori privredni rast do kraja godine mogao prerasti u blagu recesiju.

Tržišta su uzalud očekivala ocjene Dragija o programu otkupa obveznica zaduženih članica eurozone, koji je prošlih mjeseci izazivao duboke podjele u upravnom vijeću ECB-a.

Dragi je poručio da Vlade svih članica eurozone moraju u potpunosti i što prije ispuniti sve obveze koje su usmjerene na fiskalnu konsolidaciju koje su preuzele na nedavnom samitu eurozone.

izvor: bankamagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *