Srbija: Provjera dugova poslovnih partnera na Internetu

Dodajte komentar

Podaci o eventualnim dugovanjima potencijalnih poslovnih partnera moći će da se provere putem Interneta u Jedinstvenoj bazi podataka o izvršnim dužnicima, ukucavanjem imena ili matičnog broja fizičkog ili pravnog lica.

Dakle, građani će moći na Portalu sudova Srbije da provere platežnu sposobnost svojih potencijalnih poslovnih partnera, tako što će kliknuti na link „Registar izvršnih dužnika“.

Nakon toga se otvaraju dve evidencije – jedna za podatke o izvršnim dužnicima iz osnovnih sudova, a druga iz privrednih.

Ukucavanjem imena ili naziva osobe ili firme moći će da se proveri da li je protiv određenog lica pokrenut izvršni postupak, da li i kolikom imovinom raspolaže i nad kojom se imovinom eventualno sprovodi izvršenje.

Ukoliko se na portalu ne pojavi ime, odnosno naziv „subjekta“ na proveri, to znači da dugova nema i da je potencijalni poslovni partner solventan.

„U prethodnom periodu dešavale su se situacije, da su se sklapali poslovni odnosi, a da ljudi nisu mogli na pravi način i na vreme da provere da li neko raspolaže imovinom i kolikom, a onda bi nastali problemi oko realizacije poslova“, kazao je Pašić.

Prema njegovim rečima, podatke o dužnicima unose zaposleni u sudovima na osnovu rešenja suda i trenutkom upisa podaci su vidljivi i na portalu.

izvor: Tanjug

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *