Slovački parlament protiv pomoći eurozoni – vlada izgubila povjerenje

Dodajte komentar

Premijerka Iveta Radičová kockala se i izgubila. Od 124 prisutna zastupnika, podršku vladi i nadogradnji EFSF-a dalo ih je 55 , devet ih je bilo protiv, a 60 zastupnika se suzdržalo od glasanja.

U 22.11 sati završeno je glasanje o o nadogradnji Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (European Financial Stability Facility – EFSF) u slovačkom parlamentu. Kako bi podstaknula koalicione partnere da podrže EFSF, premijerka Iveta Radičová povezala je glasanje o nadogradnji Evropskog fonda s glasanjem o povjerenju vladi. Kockala se i izgubila – njena vlada izgubila je povjerenje .

Od 124 prisutna zastupnika podršku vladi i nadogradnji EFSF-a dalo je 55 zastupnika, 9 ih je bilo protiv, a 60 zastupnika se suzdržalo od glasanja.

Rasprava je trajala do 21.33 sata. Nakon što je zaključio raspravu, predsjednik parlamenta Richard Sulík odredio je pauzu do 22.00 sata kako bi zastupnici mogli razmisliti kako će glasati.

U 22.00 sata zastupnicima se obratila premijerka Radičová. „Riječ je o ugledu Slovačke, o našoj kredibilnosti“, poručila je premijerka zastupnicima, „Molim vas da vjerujete ovoj vladi koja odgovorno upravlja javnim finansijama; da vjerujete ovoj vladi koja nije dopustila da penzije kasne ijednu sekundu; da vjerujte ovoj vladi jer su interesi i kredibilitet ove zemlje najvrjednije što imamo. Molim vas. Hvala vam“, rekla je Radičová.

Pokušala je još jednom uvjeriti svoje koalicione partnere neoliberale da podrže nadogradnju. Bezuspješno.

Desetak minuta prije 22.00 sata portal Aktuálne.sk objavio je da će predsjednik parlamenta Sulik, vođa koalicijske neoliberalne stranke Sloboda i solidarnost, nakon neuspješnog glasanja podnijeti ostavku.

Prijedlog o nadogradnji Evropskog fonda za finansijsku stabilnost vjerovatno će proći u drugom krugu, jer će ga nakon pada vlade podržati opozicioni socijaldemokrati koji su se u utorak suzdržali prilikom glasanja. No, neuspješno glasanje u prvom krugu dodatno će uzburkati tržišta.

izvor: bankmagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *