Hrvatska: Centar banka za 47,5 miliona kuna preuzima imovinu Obrtničke štedne banke

Dodajte komentar

Centar banka u ponedjeljak je putem Zagrebačke berze obavijestila da je sredinom septrembra potpisala ugovor s Obrtničkom štednom bankom u prislinoj likvidaciji o kupoprodaji imovine u iznosu od 47,5 miliona kuna. Prenos imovine u poslovne knjige Centar banke je u toku, navode iz Centar banke.

Takođe potpisanim Ugovorom o agencijskim poslovima Centar banka je preuzela poslove platnog agenta za deponente Obrtničko štedne banke u prisilnoj likvidaciji. Obavještenje klijentima o početku isplate, na kućnu adresu, dostaviće Obrtničko štedna banka u prisilnoj likvidaciji, zaključuje se u obaviještenju Centar banke objavljenoj na Zagrebačkoj berzi.

Kako objašnjavaju u toj banci, Obrtnička štedna banka je početkom maja objavila poziv za prikupljanje obvezujućih pisanih ponuda za kupnju njene imovine.

Centar banka je, sukladno obvezujućoj ponudi, 13. septembra s Obrtničkom štednom bankom u likvidaciji sklopila Ugovor o kupoprodaji imovine u iznosu od 47,5 miliona kuna koja se odnosi na zajmove klijenata, materijalnu i nematerijalnu imovinu, ostala potraživanja i preuzetu imovinu, kažu u Centar banci na upit na što se točno odnosi ugovor o kupoprodaji imovine.

Budući da prostori u kojem su se nalazile poslovnice nisu u vlasništvu Obrtničke štedne banke, iz Centar banke ističu da su u postupku pregovora s najmodavcima o mogućnostima daljnjeg korištenja poslovnih prostora, a ujedno su iskazali interes da zaposle, sukladno mogućnostima, neke od djelatnika.

Iz Centar banke također objašnjavaju da su s Obrtničkom štednom bankom u likvidaciji samo potpisali Ugovor o obavljanju agencijskih poslova kojim se ovlašćuje Banka da u ime i za račun Obrtničke štedne banke obavlja poslove platnog prometa i isplatu depozita, pa na sve informacije o depozitima i terminima isplate upućuju na likvidatore Obrtničke štedne banke u likvidaciji.

„Kupovinom imovine Obrtničke štedne banke u likvidaciji Centar banka je ostvarila jaču poslovnu suradnju s obrtnicima koji čine bančinu ciljanu tržišnu nišu, povećala je aktivu Banke kupljenom imovinom, što će se u konačnici odraziti na efikasnost i profitabilnost poslovanja Banke“, ističu iz Centar banke.

Hrvatska narodna banka je početkom novembra 2010. uvela posebnu upravu u Obrtničku štednu banku, no nakon što ni mjere koje je poduzimala središnja banka, a ni pregovori s mogućim domaćim i inozemnim ulagačima kako bi se postigla odgovarajuća dokapitalizacija, nisu dali rezultata, Obrtničkoj štednoj banci je 22. januara prošle godine Savjet HNB-a oduzeo odobrenje za rad te je pokrenut postupak prisilne likvidacije.

Po podacima HNB-a, Obrtnička štedna banka je krajem prošle godine imala pet poslovnica i četrdesetak zaposlenih. Obrtnička štedna banka je nastala 2008. godine preoblikovanjem Obrtničke štedno-kreditne zadruge.

izvor: bankamagazine.hr

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *