U Srbiji preko interneta najčešće kupuju odeću i obuću

Dodajte komentar

Prema istraživanju koje kompanija MasterCard redovno sprovodi među korisnicima platnih kartica u Srbiji, u protekle tri godine broj vlasnika platnih kartica koji koriste internet porastao je za 11 odsto (sa 62 odsto 2009. na 73 odsto 2011. godine), a broj onih koji onih koji obavljaju plaćanja preko interneta se gotovo udvostručio (sa 11 odsto 2009. na 20 odsto 2011. godine). Uprkos pozitivnom trendu rasta broja korisnika koji plaćaju putem interneta, ovo istraživanje je pokazalo da postoji i dobar broj onih koji još uvek ne veruju ili nisu sigurni u bezbednost ove metode plaćanja.

Tim povodom, menadžer kompanije MasterCard Europe za balkanski region Manuel Alekse, izjavio je: „Kada na tržištu na kom 73 odsto korisnika kartica koristi internet i među kojima 92 odsto ima pristup internetu u sopstvenom domu i 40 odsto na radnom mestu, podatak da 20 odsto njih obavlja online plaćanja u prvi mah ne zvuči ohrabrujuće. Međutim, kada se uzme u obzir da se taj broj tokom protekle tri godine udvostručio, jasno je da postoji razlog za optimizam. Za razvoj elektronske trgovine nepohodni su odgovarajuća zakonska regulativa i široka ponuda proizvoda i usluga na internetu. Kada se ti uslovi ostvare, uvereni smo smo da će porasti i interesovanje među građanima za ovaj vid kupovine“.

Šta se kupuje preko interneta

Prema rezultatima ovogodišnjeg MasterIndex istraživanja, vlasnicima kartica u Srbiji najčešći povod za plaćanja putem interneta su: kupovina odeće i obuće (34 odsto), plaćanje tekućih i ostalih računa (27 odsto), kupovina knjiga (22 odsto), kupovina ulaznica za sportske i kulturne događaje (15 odsto) i kupovina avionskih karata (15 odsto). Takođe se kupuju, ali u manjoj meri: pokloni za porodicu i prijatelje (11 odsto), hotelski smeštaj (10 odsto), turistički aranžmani (9 odsto) i iznajmljivanje automobila (3 odsto). Korisnici kartica starosne dobi od 25 do 34 godine više kupuju preko interneta od ostalih. Muškarci takođe prednjače u online kupovini, naročito kada je reč o ulaznicama za sportske i kulturne događaje, dok žene preko interneta češće od muškaraca kupuju odeću i obuću.

izvor: kamatica.com

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *