Svjetske su berze možda u komi, no na Atinskoj je još gore

Dodajte komentar

Grčka dužnička kriza jedan je od glavnih krivaca za padove koji posljednjih nedjelja vladaju svjetskim berzama, no na grčkom tržištu kapitala, konkretno Atinskoj berzi, situacija je još gora.

MSCI All-Country World indeks je od 22. jula do petka potonuo 19,8 posto, a od 2. maja, kada je taj indeks zabilježio ovogodišnji maksimum, 15 najvećih gubitaka upisale su evropske zemlje.

Najviše među njima izgubio je upravo indeks berze u Atini ASE, koji se strmoglavio čak 42 posto, ali treba spomenuti da puno bolje nisu prošle ni Italija ni Mađarska čiji su indeksi potonuli 40, odnosno 38 posto.

U petak, kada su se evropske berze uspjele odlijepiti od dvogodišnjih minimuma, a dvije najveće francuske banke Société Générale i BNP Paribas upisale izvrstan rast – prva je uzletjela 8,8, a druga 9,8 posto, grčke su banke zabilježile poprilične minuse.

To je bila direktna posljedica odluke rejting agencije Moody's da rejting četiri najveće grčke banke – National Bank of Greecea, EFG Eurobank Ergasiasa, Alpha Banka i Piraeus Banka, kao i Attica Banka i Agricultural Bank of Greecea, sreže sa B3 na Caa2.

Alpha Bank se u petak strmoglavio 13 posto i pao na samo 1,30 eura, dok je EFG Eurobank potonuo 12 posto i zaronio ispod jednog eura – zadnja mu je cijena bila 94 eurocenta, dok je National Bank of Greece izgubio 7,4 posto i trgovanje završio na 2,76 eura.

Slična situacija ponavlja se i danas – indeks Stoxx Europe 600 je do 12:20 osvojio respektabilnih 1,8 posto, a francuska banka Dexia skočila je 7,6 posto, dok su grčke banke i dalje redom u minusu.

Tako je National Bank of Greece do 13:44 izgubio 2,17, a Piraues Bank dva posto, dok je Attica Bank do 13:46 pao 2,44posto, a EFG Eurobank se do 13:43 strmoglavio čak 6,38 posto. Agricultural Bank of Greeceom trenutno se trguje bez promjene cijene.

Indeks ASE je pak u 13:44 gubio 0,83 posto.

izvor: businee.hr/Hina

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *