Euroobveznice pokrivaju minus u budžetu Srbije

Dodajte komentar

Ove jeseni, kako „Novosti“ saznaju, Srbija će emitovati čak milijardu evra vrijedne evroobveznice i sa ovim novcem pokriti dio minusa u budžetu. Ove vrijednosne hartije bi već u oktobru mogle da se nađu na inostranom tržištu, ukoliko bude interesenata.

Najveći iznos vrijednosnih hartija, oko 600 miliona evra trebalo bi da bude u evropskoj valuti, 200 miliona u dolarima, a ostatak u dinarima. Trenutno, strani investitori, razgovaraju sa nadležnima o cijeni zapisa u domaćoj valuti.

– Ne misli se mnogo o cijeni po kojoj ćemo izaći na međunarodno tržište, već samo da se obveznice prodaju – smatra Đorđe Đukić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu. – Sada uopšte nije vrijeme da se nude ove vrijednosne hartije, jer se kriza u perifernim zemljama Evropske unije samo produbljuje. Evro je ponovo pao, pa se investitori povlače iz vrijednosnih hartija i prelaze u zlato, čija je vrijednost u ponedjeljak dostigla 1.818 dolara za uncu.

Kako kaže Đukić, koliko je nepovoljna situacija u Evropi govori činjenica da desetogodišnje obveznice Grčke, koja je tehnički bankrotirala, imaju prinos od 22,82 odsto, a dvogodišnje od čak 60 odsto. S druge strane, desetodišnje obveznice Njemačke, koja i dalje ima jaku privredu, ispod su dva odsto. U ovom trenutku je teško reći koja bi cijena za zapise bila prihvatljiva, ali Đukić se pribojava da bi Srbija mogla da napravi grešku i zaduži se vrlo nepovoljno, odnosno pristane na cijenu zbog koje bi se svi kajali. Od proljeća ove godine do ljeta, smanjeno je interesovanje za zapise koji su imali prinos od 5,80 odsto na indeksirane i oko 12 odsto na zapise u dinarima.

I ove godine stranci nisu u Srbiju direktno ulagali, kako se očekivalo, tako da će priliv stranih ivesticija teško dostići nivo od 2,5 do tri milijarde evra. Prema podacima kojima raspolaže Narodna banka Srbije, od proljeća do ljeta u zemlju je uloženo skromnih 271 miliona evra, od toga gotovo polovina samo u aprilu. Prema preliminarnim podacima, kako navode u Narodnoj banci Srbije, priliv po osnovu stranih direktnih investicija u julu bio je nešto bolji i povećan je na oko 465 miliona evra zahvaljujući prodaji preduzeća „Delta Maksi“. Zaključno sa septembrom pristiglo je 655 miliona evra.

Neizvjesnost

– Povećanje kreditnog rejtinga Srbije u martu, i preporuke investicionih kuća da se ulaže u dinare i dinarske hartije od vrijednosti, uticalo je na to da se nastavi sa prilivom deviza prodajom zapisa – kažu u NBS. – Ipak, zbog neizvjesnosti u pogledu dužničke krize u pojedinim državama iz zone evra i povećanjem premije rizika zemlje, u drugom tromjesečju ove godine prodate su obveznice u vrijednosti od 243 miliona evra, što je manje nego početkom godine. U julu su stranci kupili zapise u vrijednosti od 85 miliona evra.

izvor: novosti.rs

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *